NOS NieuwsAangepast

Rohani: nucleaire kwestie oplossen

De nieuwe Iraanse president Rohani is vastbesloten de problemen met het atoomprogramma uit de wereld te helpen, zei hij op zijn eerste persconferentie. Hij wil dat doen met behoud van de rechten van Iran, dus onder geen beding wordt gestopt met het verrijken van uranium.

Rohani sloeg op de bijeenkomst een overwegend verzoenende toon aan. Hij zei bijvoorbeeld dat hij wil tegemoetkomen aan de internationale zorgen over het nucleaire programma.

Volgens Rohani moeten "de anderen" beseffen dat een oplossing bereikt kan worden via de weg van het overleg, en niet via dreigementen. Als de Amerikanen goodwill en respect tonen, staat de weg voor onderhandelingen open, zei hij. De wederzijdse zorgen over deze kwestie kunnen volgens Rohani snel worden weggenomen.

Onderhandelingen

Westerse landen zijn al jaren bezorgd over het Iraanse nucleaire programma, waarmee het land volgens hen een kernbom wil maken. Iran ontkent dat en zegt dat het slechts vreedzame doelen nastreeft, zoals energieopwekking.

De internationale gemeenschap probeert al ruim tien jaar een einde te maken aan het atoomprogramma, maar tot nu toe hebben de onderhandelingen geen resultaat. In de tussentijd heeft het Westen Iran strenge sancties opgelegd. Mede daardoor zit de economie van het land in het slop.

Tijdens zijn inaugurele reden afgelopen zondag zei Rohani al dat hij wil dat de sancties worden ingetrokken. Hij beloofde in ruil meer openheid te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl