Amerikaanse autoriteiten zijn bang dat een aan al-Qaida gelieerde groep een vloeibaar explosief heeft ontwikkeld, dat niet kan worden opgespoord. Dat hebben twee hoge Amerikaanse ambtenaren gezegd tegen de tv-zender ABC.

Terroristen zouden het nieuwe explosief in hun kleren kunnen laten trekken. Eenmaal opgedroogd, kunnen zij ongehinderd detectiepoortjes en speurhonden passeren, zo wordt gevreesd.

Het nieuwe explosief zou zijn ontwikkeld door al-Qaida op het Arabisch Schiereiland, een aan al-Qaida gelieerde terroristische groep in Jemen. Bommenspecialist Ibrahim al-Asiri maakt deel uit van deze groep.

Het brein

Al-Asiri wordt als het brein beschouwd achter de mislukte aanslag in een vliegtuig boven Detroit, in 2009. In de onderbroek van de dader zat een explosieve stof verwerkt. Voor die tot ontploffing kwam, wist een Nederlandse passagier de terrorist te overmeesteren.

Datzelfde jaar kwam een broer van al-Asiri bij een explosie om het leven. Een in zijn lichaam geplaatste bom was te vroeg ontploft. Vermoed wordt dat hij op weg was om een zelfmoordaanslag te plegen op een Saudische prins.

Nieuwe onderbroekbom

Al-Asiri hoort volgens de regering van Jemen bij een groep van 25 terroristen die een aanslag voorbereidt in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Uit voorzorg hebben veel westerse ambassades hun ambassade daar tijdelijk gesloten. Jemen looft 17.500 euro uit voor tips die tot de aanhouding van een van deze terroristen leiden.

De chef van de Amerikaanse dienst voor Transportveiligheid waarschuwde vorige maand voor een nieuw type onderbroekbom. Een dubbelspion wist hem in handen te krijgen en gaf hem aan een westerse inlichtingendienst.

STER reclame