NOS NieuwsAangepast

Vietnam voltrekt weer doodstraf

Vietnam voert de doodstraf weer uit. Het land was daar twee jaar geleden mee gestopt nadat het voltrekking van de doodstraf door een vuurpeloton had verboden, omdat het traumatiserend zou zijn voor de leden van zo'n peloton.

Vietnam wilde overstappen op gif-injecties, maar die had het land tot voor kort zelf niet in huis. Nu dat probleem is opgelost, is het uitvoeren van doodstraffen hervat.

Debat

Volgens een Vietnamese krant was de eerste terdoodveroordeelde die een injectie kreeg toegediend een 27-jarige man, die in 2010 een vrouw had vermoord. De injectie werd hem in een gevangenis in Hanoi toegediend.

De Vietnamese lijst met terdoodveroordeelden telt 586 mensen. Amnesty International veroordeelt de hervatting van de executies. Amnesty vindt dat Vietnam de afgelopen periode had moeten gebruiken voor een debat over afschaffing van de doodstraf.

Export

De chemische stoffen die gebruikt kunnen worden voor het maken van dodelijke injecties worden vooral in Europa gemaakt. De EU had bedrijven die deze stoffen maken export naar Vietnam verboden.

Dit jaar werd een wetsvoorstel aangenomen dat de productie van dodelijke gif-injecties in Vietnam zelf mogelijk maakt, maar het is niet zeker of dit al gebeurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl