De Bob moet ervoor zorgen dat er een shotgun in de auto zit. Oftewel, iemand die naast de chauffeur zit. Dat zegt Veilig Verkeer Nederland (VVN). En daarom beginnen ze een landelijke campagne: shotgun, more than just a seat.

Het is een spel om de bijrijderstoel, dat vooral in Amerika erg populair is. Volgens de spelregels is die plek voor de persoon die voor de reis als eerste "shotgun!" roept. Als shotgun heb je het beste uitzicht en mag je de muziek uitkiezen.

Ook verantwoordelijkheden

Maar op die plek heb je ook een aantal verantwoordelijkheden, zegt de VVN. Bijvoorbeeld: de telefoon opnemen, de bestuurder wakker houden en voeren en voor de juiste route zorgen.

Dankzij de shotgun kan de bestuurder de aandacht bij het verkeer houden en dat is volgens de VVN hard nodig. Jongeren zijn te vaak betrokken bij ongelukken en dat komt mede doordat ze vaak afgeleid zijn in de auto, zegt de verkeersorganisatie.

Bekijk hier het campagnefilmpje:

Wilde Westen

De term shotgun komt, zoals je ziet in het filmpje, uit het Wilde Westen. Daar had een postkoets met waardevolle spullen voor de veiligheid altijd een bijrijder met een paar geweren bij zich, een shotgun dus.

Op deze site staan 'de officiële shotgunregels'. En die blijken nog vrij ingewikkeld te zijn.

Door: Anna

STER reclame