Het Russische hooggerechtshof heeft de straf voor Michail Chodorkovski teruggebracht met twee maanden. Dat betekent dat hij in augustus volgend jaar vrijkomt, en niet in oktober.

Chodorkovski pleitte bij het hof voor zijn onmiddellijke vrijlating, na een gevangenisstraf van bijna tien jaar. Hij hield een emotioneel pleidooi via een videoverbinding vanuit een strafkamp boven Mongolië, op duizenden kilometers van Moskou.

Teleurstelling

Chodorkovski is in twee processen tot 14 jaar cel veroordeeld, wegens belastingontduiking, witwassen en verduistering. De straf is later met twee jaar bekort.

De twee maanden strafvermindering komt voor Chodokovski als een teleurstelling. Hij wees op de tegenstrijdigheid van de twee vonnissen. In het eerste werd hij veroordeeld voor het niet betalen van belasting bij het kopen van olie, in het tweede voor diefstal van diezelfde olie.

Yukos

Twee weken geleden kaartte Chodorkovski zijn zaak aan bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Dat oordeelde dat het proces tegen hem geen politieke achtergrond heeft, maar ook dat Chodorkovski op onjuiste gronden veroordeeld is en dat het proces tegen hem oneerlijk verliep.

Chodorkovski was als topman van het olieconcern Yukos ooit de rijkste man van Rusland. Volgens de aanklagers heeft hij zijn fortuin via fraude en verduistering vergaard. Hijzelf zegt dat hij is veroordeeld wegens de steun die hij gaf aan de oppositie tegen Vladimir Poetin.

STER reclame