NOS NieuwsAangepast

"Zawahiri gaf opdracht tot aanslag"

De directe aanleiding voor de sluiting van de Amerikaanse ambassades is een onderschept gesprek van al-Qaida-leider Zawahiri geweest. Dat melden Amerikaanse media op basis van bronnen bij de inlichtingendiensten.

Het onderschepte gesprek ging tussen Zawahiri en Nasser al-Wahishi, het hoofd van de Jemenitische tak van al-Qaida. Zawahiri zou Wahishi hebben opgedragen om een grote aanslag te plegen. Onbekend is wat het doelwit zou zijn, maar wel duidelijk is dat de geplande datum 4 augustus was, dus afgelopen zondag.

Verrast

Medewerkers van de inlichtingendiensten waren volgens Amerikaanse media verrast over het onderscheppen van het gesprek. Voor zover bekend is het hoogst ongebruikelijk dat Zawahiri, de opvolger van Osama bin Laden als al-Qaida-leider, rechtstreeks opdrachten geeft aan zijn ondergeschikten.

De ontdekking van het terreurplan leidde eind vorige week tot de sluiting van veel Amerikaanse ambassades in Afrika en het Midden-Oosten. Nog altijd zijn er negentien dicht. Ook de Nederlandse ambassade in Jemen is uit voorzorg deze week gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl