NOS NieuwsAangepast

Nog veel mis in gehandicaptenzorg

Veel zorginstellingen in de gehandicaptenzorg voldoen niet aan de minimumnormen. Nieuwsuur bekeek de inspectierapporten van 44 onaangekondigde bezoeken in het laatste half jaar. Daaruit bleek dat tweederde van de instellingen niet voldeed.

Meer dan de helft van de instellingen gaat slordig om met het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals het opsluiten, vastbinden of afzonderen van patiënten. In een deel van de gevallen weet het personeel niet wat de regels zijn.

Opvallend is dat een op de tien gecontroleerde instellingen nog gebruikmaakt van de omstreden Zweedse banden waarmee mensen aan hun bed kunnen worden vastgebonden. In 2011 werd na de ophef over de gehandicapte Brandon afgesproken om de onrustbanden niet meer te gebruiken.

Dode vrouw

Nieuwsuur begon het onderzoek naar aanleiding van de dood van een gehandicapte vrouw in een instelling van de stichting NOVO in Onnen. In maart vorig jaar werd zij tegen haar zin en met geweld in bedwang gehouden. Vier medewerkers gingen minutenlang op de vrouw zitten om haar te kalmeren. Zij overleed hierdoor niet veel later.

Nieuwsuur laat de bewakingsbeelden van het incident vanavond zien in de tv-uitzending. NOVO spande een kort geding aan om dat te voorkomen, maar de rechter besloot dat de beelden gebruikt mogen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl