Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft het reisadvies voor Jemen aangescherpt. Nederlanders wordt ontraden om naar het land te gaan vanwege politieke onrust, een verhoogd risico van terroristische aanslagen, een permanent hoog ontvoeringsrisico en oplaaiende tribale ongeregeldheden die gepaard kunnen gaan met vuurgevechten.

Eerder was er alleen een negatief reisadvies voor de gebieden buiten de hoofdstad Sanaa en het eiland Socotra. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken staat de veiligheidssituatie in Jemen onder druk en kan deze in korte tijd veranderen. Nederlanders in Jemen wordt dan ook geadviseerd de berichtgeving in de lokale media nauwlettend te volgen en het eventuele (tijdelijke) vertrek uit het land te melden bij het ministerie.

Nederlandse ambassade

De Nederlandse ambassade in de hoofdstad Sanaa is, net als de Amerikaanse, Britse, Franse en Duitse ambassade, twee dagen gesloten vanwege het mogelijke gevaar voor aanslagen. De Nederlandse ambassade gaat morgen weer open, de Verenigde Staten houdt hun diplomatieke post nog zeker één dag dicht.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde vorige week dat al-Qaida of een aan al-Qaida gelieerde organisatie deze maand aanslagen wil plegen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika "en daarbuiten". De waarschuwing geldt in ieder geval tot 31 augustus.

Scherp in de gaten

Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid in Nederland houdt de dreigingssituatie scherp in de gaten. De NCTV staat daarbij in nauw contact met de Belgen, die gisteren extra agenten inzetten op grote treinstations en vliegvelden.

De NCTV benadrukt dat er geen concrete informatie is dat er een dreiging in de richting van Nederland is. Het dreigingsniveau in Nederland blijft staan op substantieel.

Judith Spiegel

Sinds begin juni zijn de Nederlandse journaliste Judith Spiegel en haar man in Jemen ontvoerd. De twee deden half juli in een filmpje een oproep aan de Nederlandse autoriteiten en media om zich in te zetten voor hun vrijlating.

De twee zagen er aangeslagen uit en maakten duidelijk dat hun leven gevaar liep.

STER reclame