NOS NieuwsAangepast

Israël steunt nieuwe nederzettingen

Israël geeft zes nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever staatssteun. Drie daarvan waren kortgeleden nog illegaal.

De drie nederzettingen in Bruchin, Sansana en Rehalim werden zonder toestemming van de regering gesticht. Pas daarna werden ze gelegaliseerd. Zij krijgen, samen met 88 andere nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, extra geld voor hun ontwikkeling en veiligheid.

"Moeilijk punt"

De nieuwe lijst komt op het moment dat Israël en de Palestijnen na bijna drie jaar weer om tafel zitten voor vredesbesprekingen. De nederzettingen op onder meer de Westelijke Jordaanoever vormen daarbij een moeilijk punt. De Palestijnen willen dat de nederzettingen verdwijnen.

Hoeveel invloed de lijst heeft op de besprekingen is onduidelijk. Vier Israëlische ministers onthielden zich van stemming over de lijst. Zij waren bang dat de uitbreiding van de staatssteun de onderhandelingen in gevaar brengt.

Vredesbesprekingen

De vredesbesprekingen worden gevoerd onder leiding van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry. Hij zei dat de eerste gesprekken "zeer positief" verliepen. De onderhandelaars proberen binnen negen maanden een vredesakkoord te sluiten.

Israël publiceert geregeld een lijst van gemeentes en nederzettingen die staatssteun krijgen. De vorige lijst dateert van december vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl