De Verenigde Staten hebben communicatie onderschept tussen belangrijke leden van al-Qaida. Dat is de reden dat de VS ambassades en consulaten sluit en Amerikanen wereldwijd heeft gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen, meldt de New York Times.

In de onderschepte berichten worden aanslagen op Amerikaanse doelen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika besproken, hebben Amerikaanse functionarissen tegen de krant gezegd.

Dreiging van aanslagen

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken besloot donderdag om ambassades en consulaten in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika te sluiten in verband met de dreiging van aanslagen. Gisteren kwam daar een waarschuwing voor Amerikanen wereldwijd bij. Zij worden door het ministerie op het hart gedrukt om op hun hoede te zijn.

Volgens de NY Times onderscheppen Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten niet vaak gesprekken tussen belangrijke al-Qaida-leden over operaties van de terreurgroep. Volgens een anonieme Amerikaanse functionaris die de inhoud kent, waren de gesprekken veel meer dan het gebruikelijke gebabbel. Leden van het Congres zijn ook achter gesloten deuren geïnformeerd over de inhoud.

Het belang van de onderschepte berichten werd onderstreept door een boodschap van al-Qaida-leider al-Zawhari, die deze week op internet werd geplaatst. Hij riep op om Amerikaanse doelen aan te vallen.

NSA-schandaal

Sommige analisten en Congresleden benadrukken dat een terreurdreiging een goede manier is om de aandacht af te leiden van het NSA-schandaal. Klokkenluider Edward Snowden onthulde de afgelopen weken dat deze inlichtingendienst op grote schaal afluistert.

STER reclame