Politie: 'loverboys' op internet

Aangepast

Jongeren hebben steeds vaker last van seksueel getinte verzoeken op internet. In het bijzonder lopen ze het risico slachtoffer te worden van grooming, waarbij volwassenen zich voordoen als minderjarigen en aansturen op seks.

Grooming neemt hand over hand toe, zegt commissaris Van Kleef van de Nationale Politie. Hij spreekt van digitale kinderlokkers, die op internet kinderen seksuele handelingen willen laten verrichten.

Risico's

Van Kleef ziet parallellen met loverboys. "De daders proberen langzaam maar zeker het vertrouwen te winnen, om vervolgens hun slachtoffers te isoleren. Als een kind niet meer wil, wordt gedreigd met het online zetten van opgenomen webcambeelden."

Ouders en kinderen zijn volgens Van Kleef naïef en zich te weinig bewust van de risico´s. Daarom wil de politie meer voorlichting geven via internetsites en programma's op scholen.

Uit onderzoek van Digibewust blijkt dat tweederde van kinderen tot zestien jaar het afgelopen jaar slechte ervaringen op internet heeft gehad. Voorheen noemden tieners pesten als vervelendste ervaring, nu zijn dat contacten met wildvreemden, vaak over seks.

STER Reclame