Woede na mijn-uitspraak Chili

Aangepast

De overlevenden van een mijnongeluk in Chili zijn woedend dat het Openbaar Ministerie het onderzoek heeft afgesloten. Het OM heeft niemand gevonden die kan worden aangeklaagd voor het ongeluk.

Door een instorting kwamen in augustus 2010 33 mijnwerkers vast te zitten op een diepte van 625 meter. Het duurde ruim twee maanden voordat ze werden bevrijd. De reddingsactie werd wereldwijd op de voet gevolgd.

Volgens de officier van justitie is er niet genoeg bewijs om een rechtszaak te beginnen tegen Chileense toezichthouders of de eigenaar van de mijn.

Verbazing

Een van de mijnwerkers noemt het een schande dat er niemand wordt vervolgd. "Het is onmogelijk dat er niemand verantwoordelijk kan worden gehouden voor een ongeluk van deze omvang", zei de teleurgestelde Mario Sepulveda. "Ik wil een diep gat graven en erin gaan liggen. Maar dit keer hoop ik niet dat iemand me komt redden."

Ook de voormalige minister van Mijnen is verbaasd. Hij zei op de Chileense radio dat de honderd jaar oude mijn volgens toezichthouders een nooduitgang nodig had, maar dat die nooit is gemaakt.

De advocaat van de eigenaar van de mijn is juist blij met het besluit. "Het was een ongeluk. Het is niet mogelijk om iemand daar de schuld van te geven."

STER Reclame