NOS NieuwsAangepast

Hof bevestigt straf Berlusconi

De Italiaanse oud-premier Berlusconi is in de Mediaset-zaak definitief veroordeeld tot vier jaar cel. Het Italiaanse Hof van Cassatie heeft bevestigd dat hij schuldig is aan belastingfraude.

Berlusconi werd in deze zaak al eerder tot vier jaar veroordeeld, maar steeds tekenden zijn advocaten hoger beroep aan. De uitspraak van het Hof van Cassatie is definitief; hoger beroep is niet mogelijk.

Huisarest

Het Hof heeft een ander deel van de uitspraak vernietigd en terugverwezen naar een lagere rechter. Die moet zich opnieuw buigen over de vraag of Berlusconi de komende vijf jaar een publieke functie mag uitoefenen. Door de uitspraak kan de oud-premier zijn senaatszetel voorlopig houden.

Berlusconi hoeft zeer waarschijnlijk niet de gevangenis in. Hij geniet als senator parlementaire onschendbaarheid. Bovendien wordt zijn straf ingekort van vier jaar naar één jaar, als gevolg van een amnestiewet uit 2006. Ook kunnen veroordeelden van 70 jaar of ouder in Italië huisarrest aanvragen.

Prostitutie

De 76-jarige oud-premier stond in de Mediaset-zaak terecht voor belastingfraude. Door fiscale trucs bij de aankoop van filmrechten heeft zijn bedrijf Mediaset de belastingen ontdoken en zwart geld witgewassen.

Tegen Berlusconi lopen tal van rechtszaken, maar dit is de eerste keer dat hij definitief is veroordeeld. Eind juni kreeg de politicus nog zeven jaar cel voor het aanzetten tot prostitutie met een minderjarige en machtsmisbruik. Zijn advocaat kondigde meteen daarna hoger beroep aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl