NOS Voetbal Aangepast

IJslandse preses kwaad op AZ-spits

AZ-spits Aron Jóhannsson koos er afgelopen week voor om zich beschikbaar te stellen voor de Amerikaanse nationale ploeg, en niet voor de IJslandse ploeg. Dat is voor Geir Thorsteinsson, de voorzitter van de IJslandse bond, onacceptabel.

"Dit druist in tegen alle wetten van nationale elftallen. Dit is beslist niet normaal", zegt hij. "Hopelijk laat de IJslandse overheid ook z'n stem horen. Dit is serieus."

"Het is duidelijk dat hij bij IJsland hoort en nergens anders. Als het anders gaat, worden de regels misbruikt."

IJslander in de jeugd

Jóhannsson is geboren in de Verenigde Staten, maar verhuisde op zijn derde naar IJsland en daar speelde hij voor diverse jeugdploegen en kwam hij tot wasdom als voetballer.

Het steekt Thorsteinsson dat de spits dan toch de mogelijkheid heeft gehad om te kiezen, enkel omdat hij een dubbel paspoort heeft. "Ik heb een brief aan de Amerikaanse voetbalbond en de FIFA geschreven", zegt hij. "Ik heb de bond verzocht om van z'n plannen af te zien. Hij is een echte IJslander."

"Dit is een heel slecht precedent", gaat Thorsteinsson verder. "Als klein land hebben we iedereen nodig. Ik denk dat Aron op zijn besluit zal terugkomen. Zeker als het volk hem aanspoort 't enige juiste besluit te nemen."

STER reclame