NOS NieuwsAangepast

Twitter werkt mee om misdadigers te pakken

De Verenigde Staten hoeven dankzij PRISM misschien wel niet echt te vragen om internetgegevens, toch doen ze het. Steeds vaker vragen ze, samen met andere landen, gegevens op van Twitteraccounts om misdaden op te lossen, en Twitter werkt eraan mee. Gisteren werd gepubliceerd hoe vaak zoiets gebeurd.

In totaal werden in het afgelopen halfjaar gegevens opgevraagd van bijna 1.700 gebruikers wereldwijd. In totaal vroegen 26 landen gegevens op.

VS Twitterland

De aanvragen zijn wel een beetje scheef verdeeld over de wereld: de Verenigde Staten deden 78 procent van het totale aantal aanvragen. Daarna diende Japan de meeste aanvragen in, maar dat was slechts zes procent.

Omdat de VS veruit de meeste gebruikers hebben, is het trouwens niet verwonderlijk dat ze daar ook de meeste controles doen op het sociale platform.

Maar in het rapport staat ook dat de gebruikers waarvan gegevens zijn aangevraagd hiervan een melding krijgen, tenzij ze dat volgens de wet niet mogen doen. Als het wordt opgelegd door de rechtbank, houdt Twitter dus geheim voor gebruikers dat hun accountgegevens zijn verstrekt. En dat gebeurt in maar liefst 81 procent van de gevallen.

Delete!

Landen kunnen ook een aanvraag doen om een account te laten verwijderen. Daarin is een sterke toename te zien. Er zijn steeds meer landen die zich mengen in de inhoud die op het platform gedeeld wordt.

In vergelijking tot het eerste halfjaar van 2012 is het aantal verwijderaanvragen bijna vertienvoudigd. Dat klinkt veel, maar het gaat maar om een stijging van achttien naar honderdvier. Slechts zes accounts en 73 losse tweets werden daadwerkelijk verwijderd.

Door:Loes

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl