NOS NieuwsAangepast

Ziek tijdens backpacken? Schippers betaalt niet

Het is sowieso aan te raden om een verbandtrommeltje mee te nemen als je gaat backpakken in verre oorden, maar voortaan kun je ook beter zorgen voor een hele goede reiskostenverzekering: eentje inclusief medische kosten. Die gaat minister Schippers uit de basisverzekering slopen.

De minister wil door de maatregel zo'n 60 miljoen euro besparen. Iedereen die voortaan buiten Europa op vakantie gaat, moet dus heel voorzichtig doen of een extra verzekering afsluiten. Op 1 januari moet het ingaan.

Het idee van Schippers is dus slecht nieuws voor avonturiers en backpackers, maar ook voor Turkije- of Marokkogangers. Die vallen voortaan ook buiten de boot. Die laatste twee landen verzetten zich ook tegen de maatregel. Jaarlijks gaat er zo'n 10 miljoen euro aan zorggeld naar Turkije en zo'n vijf miljoen naar Marokko.

200.000 dollar

De reisbranche en zorgverzekeraars zijn niet enthousiast. De ANVR is bang dat mensen onverzekerd op reis gaan. "We zien al dat steeds meer mensen onverzekerd op reis gaan", aldus directeur Frank Oostdam.

Ook verzekeraar DSW ziet dat mensen zich steeds minder aanvullend verzekeren. "Het is dus eigenlijk geen goed plan", zegt directeur Chris Oomen. "Je loopt maar een kleine kans - maar áls het gebeurt, kan het zeer ernstige gevolgen hebben. Je kan rekeningen krijgen die je misschien niet kan betalen."

DSW keek even de boeken in: over de afgelopen jaren zijn er 6 à 7 mensen geweest met een rekening van boven de 200.000 dollar. "Dat betekent gewoon een persoonlijk faillissement." In 2012 hadden vier verzekerden een rekening van meer dan 50.000 dollar.

Oomen denkt dat mensen zich niet bewust genoeg zijn van de risico's. De gevolgen zijn wat hem betreft te groot voor een relatief kleine bezuiniging. "En of deze bezuiniging nou het geluk moet brengen, daar geloof ik niks van."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl