In Apeldoorn is een 'burgerbank' opgericht, De Financiële Coöperatie. Burgers hebben het initiatief genomen voor de nieuwe bank uit onvrede met de 'graaicultuur' in het huidige bankwezen.

Vanaf vandaag kunnen geïnteresseerden voor 20 euro lid worden van de coöperatieve bank. De leden krijgen in ruil daarvoor stemrecht bij de algemene vergaderingen.

België

Initiatiefnemer Jan Brink zei in het Radio 1 Journaal dat het idee uit België komt. Daar is sinds het voorjaar de coöperatieve bank NewB in oprichting. Binnen enkele maanden hebben zich 43.000 leden gemeld en er is inmiddels een startkapitaal van 1,2 miljoen euro.

Volgens Brink zijn de financiële producten bij de banken de afgelopen jaren zo ingewikkeld geworden dat niemand ze meer begrijpt. Bovendien draait het niet meer om het belang van de klant, maar om dat van de bank, zegt Brink.

Helder

De Financiële Coöperatie wil "heldere en simpele" producten verkopen, en heeft geen winstoogmerk.

Brink mikt in eerste instantie op 10.000 leden. Daarna kunnen professionals worden aangetrokken om een businessplan te schrijven en kan een bankvergunning worden aangevraagd.

In het najaar is de eerste algemene ledenvergadering gepland.

STER reclame