Teleurstellend kwartaal voor Shell

tijd van publicatie Aangepast

Oliegigant Shell maakt een stuk minder winst dan een jaar geleden. De winst over het tweede kwartaal daalde met 60 procent, van 6 miljard naar 2,4 miljard dollar (1,8 miljard euro). Ook de omzet lag bijna 5 miljard dollar (3,8 miljard euro) lager.

"Hogere kosten, exploratielasten, ongunstige valutakoerseffecten en problemen in Nigeria hadden een negatief effect op onze winst", zegt bestuursvoorzitter Voser. Hij noemt de resultaten teleurstellend.

Het bedrijf wil zijn kapitaal efficiƫnter inzetten, met omvangrijke veranderingen in de portfolio. Zo zullen activiteiten worden afgestoten en verkocht. De voorbije drie jaar heeft Shell al voor 21 miljard dollar aan activiteiten afgestoten.

Daling

De olieproductie daalde in het tweede kwartaal met 1 procent naar 3,06 miljoen vaten per dag. De daling komt vooral door de problemen in Nigeria. Shell heeft in toenemende mate last van diefstal van ruwe olie en verstoring van gasleveringen die op grote schaal milieuschade veroorzaken. Dat alles kostte het bedrijf circa 100.000 vaten olie en gas per dag.

Het grootste deel van de opbrengsten van de olie- en gaswinning vloeit naar de Nigeriaanse overheid. Voser roept Nigeria op om Shell te helpen, aangezien de problemen het land volgens hem jaarlijks 12 miljard dollar (9 miljard euro) aan inkomsten kosten.

"We zullen onze bijdrage leveren, maar dit zijn geen problemen die Shell alleen kan oplossen." Shell overweegt daarom de verkoop van sommige activiteiten in het oostelijke deel van de Nigerdelta.

Schalieolie en schaliegas

Shell kondigt ook voor Noord-Amerika veranderingen aan. Het bedrijf heeft de boorresultaten en de exploratie van schalieolie en schaliegas geƫvalueerd. Op basis daarvan is besloten activiteiten af te stoten en in te zetten op een kleiner aantal schaliegebieden waar meer te halen valt.

Bij de beleggers zijn de resultaten slecht gevallen. De koers van het Royal Dutch Shell staat na een uur handel bijna 5 procent lager op 24,37 euro.

Shell was vorig jaar, gemeten naar de omzet van 481 miljard dollar, het grootste bedrijf ter wereld en behaalde een winst van bijna 20 miljard dollar. Qua olie- en gasproductie is Shell nummer twee, na het Amerikaanse Exxon Mobil. Eerder deze week presenteerde ook het Britse BP lagere omzet- en winstcijfers.

STER reclame