Ophef om 'nazi'-uitspraak Aso
Vice-premier Aso van Japan heeft ophef veroorzaakt met een opmerking dat Japan bij het moderniseren van zijn grondwet een voorbeeld zou kunnen nemen aan de nazi's.
Aso zei tijdens een toespraak in Tokio dat in Duitsland in 1933 de grondwet van de Weimarrepubliek nagenoeg ongemerkt werd vervangen door nazi-wetten. "Waarom leren wij niet van deze tactiek?", vroeg hij zich af.
Onder meer het Simon Wiesenthalcentrum in New York reageerde verontwaardigd en vroeg Aso om duidelijk te maken welke les kan worden getrokken uit het heimelijk kapotmaken van een democratie.
Aftreden
De Japanse oppositie heeft inmiddels het aftreden van Aso geëist. De vice-premier zelf heeft excuses aangeboden en gezegd dat het om een misverstand gaat.
De Japanse regering is bezig met het moderniseren van de pacifistische grondwet, die na de verloren Tweede Wereldoorlog werd ingevoerd.
In die grondwet staat dat Japan afstand doet van het recht op oorlogvoering. Formeel is het Japanse leger een uitbreiding van de politiemacht, en wordt het alleen ingezet bij vredesoperaties.
Opgedrongen
De regering van premier Abe vindt dat de grondwet destijds is "opgedrongen" door de Amerikanen. Met een nieuwe grondwet denkt hij meer militaire armslag te krijgen bij conflicten met China en Noord-Korea.
Vice-premier Aso, tevens minister van Financiën, zorgde al eerder voor ophef toen hij zei dat hij van Japan een land wil maken "waar rijke Joden zich thuisvoelen".