Nederlanders die buiten Europa reizen moeten binnenkort een aparte verzekering afsluiten voor de ziektekosten. Minister Schippers van Volksgezondheid zal volgende maand voorstellen doen om de werelddekking uit het basispakket te halen.

De minister denkt zo jaarlijks zestig miljoen euro te kunnen bezuinigen op de zorgkosten in het buitenland. De maatregel was al eerder aangekondigd; het wetsvoorstel zal nu in september naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

De zorgkosten in Europa worden nog wel vergoed. Als een Nederlandse vakantieganger in Europa iets krijgt en daarvoor naar het ziekenhuis moet, dan zijn deze kosten gedekt.

Aangepast

Om het schrappen van de werelddekking mogelijk te maken, moeten enkele verdragen worden aangepast, waaronder die met Turkije en Marokko. Op dit moment wordt daarover onderhandeld, maar die gesprekken verlopen moeizaam. Marokko en Turkije verzetten zich. Jaarlijks wordt er voor ongeveer tien miljoen euro aan zorg in Turkije vergoed en vijf miljoen in Marokko.

Verzekeraars willen nog niet reageren. Een betrokkene zegt tegen de NOS dat toeristen duurder uit zullen zijn door het schrappen van de werelddekking.

STER reclame