Zweedse psychoot toch onschuldig

time icon Aangepast

Het Openbaar Ministerie in Zweden heeft ook de laatst overgebleven aanklacht tegen Sture Bergwall laten vallen. Bergwall werd beschouwd als de grootste seriemoordenaar die Zweden ooit heeft gekend. Hij wordt sinds 1991 vastgehouden in een psychiatrische inrichting.

Bergwall (63) bekende begin jaren negentig meer dan dertig moorden, die hij in de loop van drie decennia zou hebben gepleegd. Hij werd veroordeeld voor acht van die moorden.

Later trok hij zijn bekentenissen in. Hij zei dat hij tegen zijn ondervragers had gelogen omdat hij aandacht wilde en onder de medicijnen zat.

Thomas Quick

Er liep nog één zaak tegen de man, die ook bekendstaat als Thomas Quick. Die ging over de dood van een vijftienjarige jongen, die in 1976 verdween.

Bergwall werd in 1994 veroordeeld voor de moord op deze jongen, maar vandaag stelde het OM dat niet kan worden bewezen dat hij er iets mee te maken had.

Gerechtelijke dwaling

Volgens de procureur-generaal moet de zaak-Bergwall worden beschouwd als "een grote fout van het rechtssysteem". De Zweedse rechtsdeskundige Sven-Erik Alhem sprak van "de grootste gerechtelijke dwaling in de recente geschiedenis".

Psychiatrisch deskundigen zullen bekijken of Sture Bergwall na ruim twintig jaar kan worden vrijgelaten uit de inrichting.

STER Reclame