Capgemini: loonoffer minder urgent

tijd van publicatie Aangepast

Het gaat beter met automatiseerder Capgemini en daardoor is een loonoffer van het personeel minder urgent. Topman Jeroen Versteeg zegt in het Financieele Dagblad dat de omzetkrimp voorbij is.

Versteeg zei begin dit jaar dat dure werknemers structureel salaris moeten inleveren. Van sommige medewerkers werd gevraagd dat ze 20 procent van hun loon inleverden. Volgens de topman was er een "mismatch tussen wat mensen verdienen en wat ze kunnen".

De oproep leidde tot grote verontwaardiging bij de vakbonden. Veel werknemers verzetten zich en zijn nog in onderhandeling met het bedrijf over een eventueel loonoffer.

Meer marktaandeel

Zo'n loonoffer is nu minder urgent, zegt Versteeg. "Inmiddels hebben we weer het gevoel dat we de markt verslaan, dat we marktaandeel winnen." Het bedrijf is nog in gesprek met een aantal werknemers over maatregelen, maar een loonoffer lijkt nu minder waarschijnlijk.

Vakbond FNV Bondgenoten is verbaasd, omdat de beleidswijziging niet intern is gecommuniceerd. Bob Bolte, FNV Bondgenoten: "Ik vraag me af hoe je een bedrijf kunt leiden als je een half jaar geleden een oproep tot een loonoffer doet, en een half jaar later zegt: 'eigenlijk hoeft het niet'." Hoeveel werknemers al hadden toegezegd salaris in te leveren, maakt het bedrijf later bekend.

Capgemini laat weten dat de discussie nog niet van tafel is. "We blijven ons inzetten voor de fitheid van ons bedrijf. We voelen dat het voorlopig nog economisch slecht blijft", aldus een woordvoerder van Capgemini.

STER reclame