Hier is het westen bang voor: de Olympische Spelen in Sotsji in combinatie met de omstreden Russische anti-homowet. Rusland zou homoseksuele sporters of bezoekers van het sportevenement op basis van die wet namelijk zonder pardon kunnen arresteren.

Het Internationaal Olympisch Comité zegt nu dat Rusland de garantie heeft gegeven dat de anti-homowet niet geldt tijdens de Spelen, maar volgens Gay Star News zijn die garanties maar weinig waard. De bedenker van de anti-homowet, Vitali Milonov, zegt dat Rusland er niet voor kan kiezen om 'af en toe' de wet opzij te schuiven en de wet dus gewoon zal moeten opvolgen.

Test: Gay Pride

De Russische homoactivist Nikolai Aleksejev wil daarom die garanties van het IOC wel eens testen en stelt voor om op de openingsdag van de Spelen een Gay Pride te organiseren. Gay Prides zijn verboden in Rusland.

Toch moet Aleksejev nog maar afwachten of hij in 2014 in Sotsji kan zijn. Russische aanklagers melden dat zij een strafrechtelijk onderzoek zijn begonnen naar twee personen die de makers van de anti-homowet zouden hebben beledigd, schrijft De Volkskrant. Waarschijnlijk is één van die twee personen Aleksejev.

Moermansk

Dat Rusland er niet voor terugdeinst om buitenlanders op te pakken, bleek overigens vorige week al uit de arrestatie van een paar Nederlanders in Moermansk. Zij waren bezig een film te maken over homo's in Moermansk. Uiteindelijk liet de politie ze vrij en konden ze terugkeren naar Nederland. Hun materiaal is in beslag genomen.

De LGBT-gemeenschap probeert er intussen alles aan om aandacht te vragen voor de omstreden wet. Zo begon dit weekend de dumpstoli-campagne, waarbij opgeroepen werd wodka te boycotten.

STER reclame