NOS NieuwsAangepast

Hysterische bavianen in Emmen

De mantelbavianen in Dierenpark Emmen vertonen sinds gisteravond merkwaardig gedrag. Ze eten nauwelijks en komen niet van hun plek. Een bioloog van de dierentuin noemt ze hysterisch.

Een aantal apen is in een boom geklommen. Daar zoeken ze volgens de dierentuin een veilige plek. Normaal gesproken leven bavianen op de grond.

Het grootste deel van de groep van 112 apen zit in een hoekje van het verblijf op een rots. De dieren doen niets, terwijl ze gewoonlijk erg actief zijn. Als een verzorger langskomt met eten, reageren ze niet.

Raadsel

De verzorgers merkten het paniekerige gedrag gisteravond al op. De bavianen wilden toen niet naar binnen om te gaan slapen. Pas na een uur gingen de dieren hun nachtverblijf in.

Daar aten ze bijna niet. Bovendien gebruikten ze maar de helft van het nachtverblijf; ze bleven dus dicht bij elkaar zitten. Vanmorgen wilden ze niet naar buiten.

Het is onduidelijk wat er aan de hand is. De bioloog van de dierentuin denkt dat er iets aan de hand is met hoger geplaatste bavianen in de groep. Maar wat dat dan is, is een raadsel.

Vaker gebeurd

De bavianenkolonie van het Dierenpark Emmen heeft drie keer eerder dergelijk gedrag vertoond. In 1994, 1997 en 2007 zaten de dieren ook een paar dagen hysterisch in hun verblijf.

Toen deden de dieren na een dag of zes, zeven weer normaal. De dierentuin hoopt dat het nu ook zo zal gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl