NOS NieuwsAangepast

Potvis Terschelling dood

De gestrande potvis op Terschelling is dood. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt.

Een dierenarts heeft de dood van het dier officieel vastgesteld. De potvis wordt vermoedelijk morgen naar Harlingen gebracht, waar medewerkers van de universiteit van Utrecht onderzoek zullen doen naar de doodsoorzaak.

Aan het begin van de avond werd een reddingspoging gedaan. Een bergingsbedrijf slaagde erin een geul te graven waardoor het dier dieper in het water kwam te liggen. Maar al snel bewoog de potvis niet meer.

Draaiboek

Op 12 december vorig jaar spoelde er bij Texel een bultrug aan. Het dier kreeg de naam Johannes. Later bleek de bultrug een vrouwtje te zijn en werd ze Johanna genoemd. De moeizame reddingspogingen leidden tot kritiek. Ze overleefde het uiteindelijk niet.

Eerder deze maand heeft het kabinet naar aanleiding van de dood van Johanna regels opgesteld voor de redding van gestrande walvissen. In een speciaal draaiboek staat aangegeven wie er verantwoordelijk is voor reddingspogingen. Er staat ook in dat een gestrand dier na maximaal twaalf uur gered moet zijn, omdat het daarna geen zin meer heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl