1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Fraudeurs gepakt door watergebruik

De Noord-Brabantse gemeenten Cuijk, Grave en Mill sporen belastingfraude op door te kijken naar de hoogte van de waterrekening.

De gemeenten controleren de rekening van bijstandsgerechtigden om te zien of hun woonadres overeenkomt met het adres waarop zij staan ingeschreven.

Niemand

Nutsbedrijf Brabant Water levert de gegevens aan de gemeente. "Wij geven het alleen door als een huishoudens minder dan 12.000 liter water per jaar gebruikt", zegt een woordvoerder.

"Een gemiddeld éénpersoonshuishouden gebruikt ongeveer 45.000 liter per jaar. Zo'n laag verbruik kan erop duiden dat er niemand woont op dat adres, terwijl er wel iemand staat ingeschreven."

Huisbezoek

Tussen december 2012 en juni 2013 hebben de drie gemeenten 500 huishoudens gecontroleerd. Daarvan zijn er zes nader onderzocht. Eén huishouden krijgt inmiddels geen uitkering meer. Bij een tweede heeft het onderzoek geleid tot "herziening" van de uitkering. Een ander onderzoek loopt nog.

Nutsbedrijven in Nederland moeten sinds 2010 hun gegevens kostenloos opgeven als de overheid daarom vraagt. Bewijs van een zeer laag watergebruik mag vervolgens gebruikt worden door de gemeente om een huisbezoek af te leggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl