NOS NieuwsAangepast

Proef aanpak winkeldiefstal mislukt

Een proef met het inzetten van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa) bij simpele winkeldiefstallen heeft de politie meer in plaats van minder werk opgeleverd. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Alteno in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat de proef is mislukt. "De doelstellingen zijn niet gehaald."

Het doel van de proef in de gemeenten Roermond en Vlaardingen was om de politie werk uit handen te nemen. Ook moest de aangiftebereidheid van winkeliers worden vergroot. Dat is allebei niet gelukt.

De boa's konden alleen simpele winkeldiefstallen zelfstandig afhandelen. Als de dader een veelpleger bleek, de waarde van de gestolen spullen boven de 120 euro was of de diefstal met bedreiging of geweld was gepleegd, was de zaak niet geschikt voor een boa.

Werklast

Het merendeel van de zaken paste niet binnen de krijtlijnen van een eenvoudige winkeldiefstal. Daarnaast moest de politie bij zaken die wel door een winkelboa waren afgehandeld zoveel assistentie verlenen dat de werklast niet minder werd, maar juist meer.

Verder blijkt uit het onderzoek ook dat de winkeliers niet tevredener zijn geworden over de aanpak van winkeldiefstal. Ook is de aangiftebereidheid niet gestegen.

Naar aanleiding van het onderzoek heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie besloten dat de proef geen vervolg krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl