Agenten niet blij: airsoftwapens lijken nét echt

Gingen de 'airsofters' eerst nog de grenzen over naar België, Frankrijk of Duitsland om de sport te beoefenen, nu kan dat gewoon in eigen land: airsoft is namelijk sinds 1 januari dit jaar legaal in Nederland.

De populariteit van de sport stijgt en daar is de politievakbond ANPV niet gerust op. Die wil dat de airsoftwapens onder dezelfde wetgeving vallen als vuurwapens, omdat ze nauwelijks van echte wapens te onderscheiden zijn.

Airsoft kun je nog het beste vergelijken met een potje lasergamen of paintball. Waar je bij paintball met verf wordt beschoten en bij lasergamen met bliepjes, komen uit airsoftwapens plastic balletjes. Toch is het voor de rest een stuk serieuzer. Vergelijk het met een potje Call Of Duty, maar dan in het echt. De teams kleden zich zo realistisch mogelijk, naar voorbeeld van SWAT-eenheden, Navy SEALs of het Korps Mariniers. Ze spelen hun missies het liefst op een oud-defensie terrein.

Bekijk hier enkele beelden:

Regels

Om een airsoftwapen te kopen, moet je een Verklaring Omtrent Gedrag hebben en kun je alleen bij de erkende wapenhandelaren aankloppen. Ook moet je lid zijn van de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging (ANBV). De politievakbond vindt dat dat niet genoeg is: "Na de verkoop van het wapen is er geen controle meer", vertelt voorzitter Welting. "Dus je kunt het airsoftwapen bijvoorbeeld doorverkopen of uitlenen aan je broertje." Bij vuurwapens is die controle 'na de toonbank' er wél, sinds het drama in Alphen aan den Rijn.

Nu steeds meer mensen een airsoftwapen hebben, wordt het moeilijk te controleren wat er na verkoop met de wapens gebeurt. En wordt de kans op ongelukken steeds groter. "Wat als een agent iemand ziet lopen met een airsoftwapen?", vraagt Welting zich af. "Die wapens zijn zo levensecht; dat is niet te zien van afstand. Als een agent zich bedreigd voelt, zal hij schieten. En als dan achteraf blijkt dat het een nep-wapen is, is de agent de pineut."

"Onbekend maakt onbemind"

De Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging (ANBV) ziet weinig in de bezwaren van de politie. "Als de politie de vergelijking met vuurwapens wil maken, dan moeten ze eerst dié controle maar eens verbeteren", vindt voorzitter Joachim Dekkers. "De airsoftsport is nog redelijk onbekend in Nederland. En onbekend maakt onbemind."

Ook fanatiek airsofter Marcel ziet niets in de bezwaren van de politie. "Een echte airsofter zal het nooit in z'n hersenen halen om met zo'n wapen te gaan zwaaien", zegt hij. "Wij weten heel goed wat we doen, het is juist de politie die niets van onze sport begrijpt!"

De SP stelde deze maand al Kamervragen aan de minister van Veiligheid en Justitie. Het antwoord kwam deze week: de minister vindt de huidige regels rond om airsoftwapens voldoende en ziet geen reden voor maatregelen.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl