NOS NieuwsAangepast

Hitte: "koeien kunnen niet zweten"

Niet alleen mensen maar ook koeien hebben last van de warmte en dan produceren ze minder melk. Vandaag is de eerste landelijke hittegolf sinds 2006. Vijf opeenvolgende dagen is het dan meer dan 25 graden.

"Als het boven de 22 graden is krijgen koeien het moeilijker omdat ze niet kunnen zweten. Ze kunnen dan hun warmte niet kwijt en gaan alle energie gebruiken om hun lichaam te reguleren. Die energie wordt vervolgens niet meer gebruikt om het melkgehalte op peil te houden en daarom produceren ze minder melk," zegt Nienke Veldhuis, van LTO Noord. Veel boeren sturen daarom hun koeien ook 's nachts naar buiten omdat het overdag te warm is.

'Warmte ingecalculeerd'

Overigens is deze situatie niet nieuw. Zodra de temperatuur stijgt houden melkveehouders hier rekening mee. "Het is niet zo dat het inkomen van een boer plots zakt omdat de koe een paar liter minder melk geeft. Boeren kijken namelijk naar een periode van een maand of een jaar. Warmte is een ingecalculeerd risico," aldus Veldhuis.

Stress voorkomen

Kees Romijn is voorzitter van de vakgroep LTO melkveehouderij en heeft zelf een bedrijf met zo'n 150 koeien. "Wat melkveehouders proberen te voorkomen is stress die koeien door de hitte krijgen. Dus moeten ze zorgen voor schaduw en zoveel mogelijk ventilatoren bovenin de stal of waterverneveling."

Zelf liet hij de koeien deze ochtend rond zes uur in de wei, normaal gaan ze naar buiten rond tien uur. "Kort na de middag gaan ze weer naar binnen, daar hebben ze fris drinkwater."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl