NOS NieuwsAangepast

Het was al warm, nu ook 'n hittegolf

De 39ste landelijke hittegolf is een feit. Om 12:00 uur kwam de temperatuur in De Bilt boven de 25 graden uit. Daarmee is volgens weerman Marco Verhoef aan alle eisen voldaan; vijf dagen op rij boven de 25 graden, waarvan drie boven de 30.

De laatste hittegolf dateert van juli 2006. In dat jaar hadden we zelfs twee hittegolven, één van 30 juni tot en met 6 juli en één van 15 tot en met 30 juli. De laatste was met een lengte van 16 dagen één van de langste ooit.

18 dagen

De langste hittegolf was in 1975, toen op 29 juli een reeks van 18 aaneengesloten zomerse dagen begon. In deze reeks kwam het kwik zesmaal boven de 30 graden.

In 1976 hadden we een hittegolf van 17 dagen, waarvan er 10 tropisch verliepen. In De Bilt hebben we sinds 1901 nu dus 39 hittegolven genoteerd. Dat betekent dat we er normaal gesproken er een in de drie jaar krijgen.

Zondag

Regionale hittegolven komen wel vaker voor, met name in Brabant en Limburg. In het noorden en langs de kust is tropische warmte bijzonder en komen hittegolven veel minder vaak voor.

Ook de komende dagen loopt het kwik op tot boven de 25 graden. Mogelijk eindigt de hittegolf zondag, maar zelfs dat is nog verre van zeker. Voorlopig blijft de zomerse warmte heel dicht bij ons land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl