NOS NieuwsAangepast

Veteranen VS naar Noord-Korea

Twee Amerikaanse veteranen reizen volgende week naar Noord-Korea om daar te zoeken naar een gesneuvelde landgenoot. Dat melden Amerikaanse media.

De veteranen Thomas Hudner (88) en Dick Bonelli (83) dienden tijdens de Koreaanse oorlog in de jaren 50 bij de Amerikaanse luchtmacht. Bij de slag om het Chosin-stuwmeer sneuvelde hun collega Jesse Brown, de eerste zwarte Amerikaanse marinepiloot. Zijn lichaam is nooit teruggevonden.

Hudner kreeg na de oorlog een Medal of Honor voor zijn poging om Brown te redden. De veteraan is nog steeds onder de indruk van zijn omgekomen collega. "Hij was een leider. Hij had het ver geschopt als hij niet zo tragisch was gesneuveld", zegt hij.

Zoektocht

Hudner en Bonelli legden via een Zuid-Koreaanse vrouw, die onder meer betrokken was bij de oprichting van het Korea-monument in Washington, contact met het Noord-Koreaanse leger. Dat zegde hulp toe bij het zoeken naar het stoffelijke overschot van Brown. De zoektocht begint volgende week.

Dat de twee toestemming hebben gekregen voor hun reis, is zeer bijzonder. Noord-Korea is het meest gesloten land ter wereld. Westerlingen krijgen er nauwelijks toegang.

Herdenking

Het is zaterdag 60 jaar geleden dat de Koreaanse oorlog werd beëindigd met een wapenstilstand. Formeel verkeren Noord- en Zuid-Korea nog altijd in staat van oorlog omdat er geen vredesverdrag is gesloten.

Het voorlopige einde van de oorlog wordt zaterdag groots herdacht in Noord-Korea. In de hoofdstad Pyongyang zijn onder meer militaire parades gepland. Hudner en Bonelli zijn van plan om daar "ver vandaan" te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl