NOS NieuwsAangepast

Overcapaciteit nekt centrales

Nederland produceert te veel en te dure energie. Dat vindt André Jurjus van Energie-Nederland. Het gevolg is dat veel centrales zo goed als stil staan en de energieprijs onder druk staat.

De vraag naar energie is door de economische crisis gedaald. Daarnaast komt er veel stroom uit het buitenland op de Nederlandse markt. "Daardoor is er nu sprake van overcapaciteit op de Nederlandse markt", zegt Jurjus van de belangenbehartiger van de Nederlandse energiesector.

De energie die Nederland produceert wordt nu nog merendeels opgewekt door kolen- of gascentrales. Maar volgens Energie-Nederland zullen veel van die centrales in de periode tot 2020 verdwijnen. "Er zijn er nu domweg te veel."

Groene stroom

"We hebben te maken met een groei van groene stroom uit Duitsland. Die stroom is gesubsidieerd en dat betekent dat de prijzen op de energiemarkt behoorlijk onder druk staan." Volgens Jurjus heeft Nederland onderschat hoe snel de productie van groene stroom in Duitsland zou gaan groeien.

Energiebedrijf Nuon heeft ook last van de dalende vraag en groeiende concurrentie. Het bedrijf maakte vandaag bekend dat het in de eerste zes maanden van dit jaar 686 miljoen euro moest afschrijven. Het Zweedse moederbedrijf van Nuon, Vattenfall, vindt de resultaten zorgelijk en gaat op zoek naar investeerders die mede-eigenaar willen worden van het bedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl