NOS NieuwsAangepast

Bonden: meer ontslagen energie

Vakbonden FNV en CNV bereiden zich voor op nieuwe ontslagen bij energiebedrijf Nuon. Dat bedrijf maakte vandaag een nettoverlies bekend van bijna een half miljard euro. De topman van het Zweedse moederbedrijf Vattenfall liet de NOS in een interview weten dat hij "niet kan uitsluiten dat er door kostenreductie meer banen verdwijnen." Eerder dit jaar maakte Nuon al bekend 500 banen te schrappen.

Maar de ontslagen zullen zich niet beperken tot Nuon, zo verwachten de bonden. Ze zien de toekomst van de hele Nederlandse energiesector somber in. Door de aanhoudende economische crisis wordt er minder energie geconsumeerd dan een aantal jaar geleden werd becijferd. In combinatie met goedkope energie uit het buitenland zorgt dat voor een stevige overcapaciteit van elektriciteit in Nederland.

Energieakkoord

Hans Strootman, bestuurder van vakbond CNV, ziet dat energiebedrijven bezig zijn met voorbereidende werkzaamheden om af te slanken. Hij hoopt dat het energieakkoord van de SER duidelijkheid en stabiliteit brengt voor de energiemarkt.

Maar die plannen zijn niet goed voor de werkgelegenheid. Abvakabo FNV verwacht dat tweeduizend tot vijfentwintighonderd arbeidsplaatsen ter discussie komen te staan, onder meer omdat gas- en kolencentrales hun deuren zullen moeten sluiten.

De SER-plannen leveren wel werkgelegenheid op in andere energiesectoren, zoals in de windenergie-productie en zonne-energie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl