Noordpool "economische tijdbom"
De opwarming van de Noordpool gaat de samenleving zo'n 45 biljoen euro kosten. Dat is bijna net zo veel als de waarde van de wereldeconomie in 2012, schrijven wetenschappers van de Erasmus Universiteit en de Universiteit van Cambridge in tijdschrift Nature.
Het bedrag komt boven op de kosten van klimaatverandering waarvan tot nu toe werd uitgegaan, omdat het proces door het smelten van de Noordpool wordt versneld. Een van de onderzoekers noemt de opwarmende Noordpool "een economische tijdbom".
Broeikasgassen
Door de opwarming verdwijnt er steeds meer ijs op de pool. Onder die ijslaag zit een grote hoeveelheid methaan. Als het ijs smelt, komt dat in de lucht terecht.
Methaan is een broeikasgas. Komt er meer van in de atmosfeer, dan warmt de aarde sneller op. Als er geen maatregelen worden genomen, waarschuwen de onderzoekers, is de aarde in 2035 gemiddeld 2 graden warmer dan nu.
Grote gevolgen
Wetenschappers berekenden eerder dat als de temperatuur op aarde komende eeuw meer dan 2 graden stijgt, de gevolgen groot zijn. Oogsten zullen door droogte mislukken, er komen meer overstromingen en de zeespiegel stijgt.
De opwarming is bovendien slecht voor de gezondheid van mensen. In bepaalde gebieden zullen drinkwater- en voedseltekorten ontstaan. Ziektes als malaria en dengue worden sneller verspreid.
Versneld proces
Zo'n 80 procent van de kosten komt voor rekening van ontwikkelingslanden. Zij krijgen door de opwarming van de aarde meer dan andere landen te maken met extreem weer.
De onderzoekers waarschuwen voor kortetermijndenken. Op korte termijn heeft de opwarming van de Noordpool namelijk ook economische voordelen.
Voordelen
In het gebied zit veel olie en gas. Als het warmer wordt kan dat makkelijker worden gewonnen. Bovendien kunnen er schepen door de regio gaan varen, wat voordelig is voor de scheepvaart.
Deze kortetermijnvoordelen wegen niet op tegen de "exorbitante" kosten op de lange termijn, schrijven de wetenschappers.