Vattenfall, het Zweedse moederbedrijf van Nuon, zet het energiebedrijf in de etalage. Het is op zoek naar investeerders die mede-eigenaar willen worden, zodat ze het risico kunnen spreiden. Dat zegt de topman Øystein Løseth in een interview met de NOS. Ook sluit hij nieuwe ontslagen in Nederland niet uit.

Het gaat al jaren niet goed met Nuon. Het bedrijf was in 2010 nog meer dan 10 miljard euro waard, nu staat het nog voor iets minder dan 6 miljard euro in de boeken. Vandaag maakte het bedrijf opnieuw een groot verlies bekend.

Minder investeringen

Løseth kondigt nu nieuwe, strenge bezuinigingen aan. Bekend was al dat er bij Nuon 2500 banen verdwijnen, waarvan 500 in Nederland. "Ik kan niet uitsluiten dat er door kostenreductie meer banen verdwijnen," zegt Løseth. Ook gaat het bedrijf minder investeren.

Nuon heeft elf energiecentrales in Nederland, waarvan er tien op gas draaien. "Maar gascentrales zijn steeds minder lucratief," zegt de topman. Dat komt doordat de elektriciteitsprijzen in Nederland laag en de gasprijzen relatief hoog zijn.

Overcapaciteit

Door de economische crisis draaien ook veel grote fabrieken en bedrijven minder goed. Hun vraag naar energie neemt daardoor af. Overcapaciteit is het gevolg. Zo is de gloednieuwe Magnum-gascentrale in de Eemshaven nauwelijks nog in bedrijf.

Nuon werd in 2009 door het Zweedse bedrijf Vattenfall gekocht. Topman Løseth wil de activiteiten van het bedrijf nu splitsen in een Scandinavisch en een continentaal deel. Onder dat laatste deel moeten Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk vallen en daarvoor zoekt Vattenfall nu dus een mede-eigenaar.

STER reclame