NOS NieuwsAangepast

Snowden mag vliegveld verlaten

Het Russische staatspersbureau meldt dat de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden de internationale luchthaven van Moskou mag verlaten. Hij heeft de documenten gekregen die horen bij een voorlopige verblijfsvergunning voor Rusland.

Snowden vroeg vorige week voorlopig asiel aan, nadat zijn pogingen mislukt waren om Rusland te verlaten en naar Zuid-Amerika te gaan. Met een voorlopige verblijfsvergunning mag Snowden door Rusland reizen en werken.

PRISM

De Verenigde Staten hebben om de uitlevering van Snowden verzocht om hem te berechten wegens het lekken van geheime informatie van de inlichtingendienst. Snowden onthulde onder andere het afluisterprogramma PRISM van de Amerikaanse dienst NSA.

Snowden lichtte vanuit Hongkong de internationale pers in. Op 23 juni nam hij vanuit China een vliegtuig naar Moskou. Sindsdien verbleef hij in de transitruimte van een luchthaven.

Onder druk gezet

De affaire heeft de betrekkingen tussen Rusland en de VS verder onder druk gezet. President Poetin heeft Snowden laten weten dat hij moet ophouden vanuit Rusland de Amerikaanse belangen te schaden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl