Bergen afval in recreatieparken

Aangepast

De tropische temperaturen leiden tot grote bergen afval in veel recreatieparken. Parkbeheerder RGV, die in Gelderland en het noorden van Limburg 15 strandjes en speeltuinen exploiteert, zegt dat de rommel na sluitingstijd nu veel groter is dan op gewone dagen.

RGV-bestuurder Van der Linden denkt dat er sprake is van een mentaliteitskwestie. Volgens hem zijn veel mensen te lui om hun afval weg te gooien en zitten de prullenbakken in de parken 's avonds niet vol. "Mensen laten hun rommel wel erg makkelijk liggen", klaagt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Het bedrijf zet dagelijks twintig extra mensen in om puin te ruimen en de rommel af te voeren. Dat kost volgens Van der Linden tienduizenden euro's. "Dat geld zouden we liever besteden aan nieuwe speeltoestellen", zegt hij.

Vuilniszak

Ook in openbare parken blijft op mooie dagen bergen troep liggen. In een aantal grote steden worden sinds kort plastic kleedjes uitgedeeld, waarvan na gebruik eenvoudig een vuilniszak kan worden gemaakt. Alleen al voor het Amsterdamse Westerpark scheelt dat jaarlijks 150.000 euro aan schoonmaakkosten.