Nederlanders Moermansk naar huis

tijd van publicatie Aangepast

"Heel onwerkelijk." Zo omschrijft Kris van der Veen het avontuur dat hij met drie andere Nederlanders beleefde in Moermansk in Rusland. Het viertal zou maandag terechtstaan vanwege het maken van "homopropaganda", maar de rechtszaak ging uiteindelijk niet door.

De Nederlanders wilden een documentaire maken over de situatie van homo's in Rusland. Volgens de politie hadden zij daarvoor een minderjarige geïnterviewd en de makers maakten zich zo schuldig aan homopropaganda, vonden de wetshandhavers.

De Russische wet verbiedt sinds kort het promoten van 'niet-traditionele seksuele relaties' onder minderjarigen. Maar tot een rechtszaak kwam het dus niet, officieel vanwege fouten in het proces-verbaal.

Heel intimiderend

Vannacht zijn de vier van Moermansk naar Sint-Petersburg gevlogen. Dat ging niet zonder problemen. "We werden vlak voor vertrek opgehouden door vier, vijf agenten", vertelt Van der Veen telefonisch vanuit Sint-Petersburg. Die eisten dat de Nederlanders een document ondertekenden, waarin ze beloofden terug te komen om nadere verklaringen af te leggen. Twee minuten voor vertrek van hun vliegtuig konden ze, zonder ondertekening, toch weg. Van der Veen: "Het was heel intimiderend."

Van der Veen en zijn collega´s komen uit Groningen, dat al sinds 1989 een stedenband met Moermansk onderhoudt. In Nederland zijn stemmen opgegaan om die band vanwege de gebeurtenissen van de afgelopen twee dagen op te zeggen. Van der Veen, gemeenteraadslid voor GroenLinks, is daar niet voor. "Ik heb heel veel gehad aan de contacten die door de stedenband zijn opgebouwd", zegt hij. "En voor de mensen in Moermansk is steun uit het buitenland erg belangrijk. Dat verbreek je als je de band afschaft."

In beslag genomen

Het videomateriaal dat de Groningers in Moermansk hebben gemaakt is in beslag genomen. "Ik zal kijken wat ik daar vanuit Nederland aan kan doen", zegt Van der Veen. Haast om nog eens naar Rusland te reizen heeft hij niet. Hoewel: "Ik heb ook veel aardige, fijne Russen gezien."

Vanavond keert het viertal terug naar Nederland.

STER Reclame