GroenLinks wil actie om Moermansk

tijd van publicatie Aangepast

GroenLinks-leider Van Ojik wil dat minister Timmermans van Buitenlandse Zaken protest aantekent tegen de behandeling van vier Nederlanders door de Russische autoriteiten. De mannen werden korte tijd verdacht van het maken van homopropaganda. Ze kregen een boete en moesten voor de rechter verschijnen.

Een van de Nederlanders is een raadslid van GroenLinks uit Groningen. Hij maakte met drie anderen een documentaire over homoseksualiteit op een festival in Moermansk. Ze werden aangehouden voor het maken van homopropaganda. Ook zouden ze de visumwet hebben overtreden. Het propageren van homoseksualiteit en andere niet-traditionele seksuele relaties is strafbaar in Rusland.

Rechtszaak van de baan

Van Ojik wil dat Timmermans actie onderneemt en protest aantekent bij de Russen. De minister heeft nog niet op die oproep gereageerd.

De documentairemakers moesten vanmiddag voorkomen, maar worden niet vervolgd. In het proces-verbaal zouden fouten hebben gezeten en daarom is een rechtszaak van de baan. Het Groningse raadslid sprak van een bizarre dag.

STER Reclame