NOS NieuwsAangepast

Kamerlid Houwers (VVD) stapt op

Tweede Kamerlid Johan Houwers stapt op. De VVD'er heeft daartoe besloten omdat de rijksrecherche onderzoek naar hem doet.

Hij wordt ervan beschuldigd valse stukken te hebben gebruikt bij het aanvragen van een hypotheek. Het Openbaar Ministerie laat weten dat hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Houwers spreekt de fraude tegen, maar vindt dat hij niet in de Tweede Kamer kan functioneren zolang hij zelf onderwerp van onderzoek is. Hij zegt dat zijn beslissing mede is ingegeven door de nieuwe koers van de VVD, waarin sterk de nadruk wordt gelegd op integriteit.

Aangifte

"Ik moet u helaas melden dat ik de afgelopen weken ben geconfronteerd met een discussie met een financiële instelling, die nu meent dat ik bij het afsluiten van mijn woninghypotheek voor aanvang van mijn Tweede Kamer-lidmaatschap enkele jaren geleden onjuiste inkomensgegevens zou hebben verstrekt", schrijft Houwers in een brief aan Kamervoorzitter Van Miltenburg. "Ik ben van mening dat niet het geval is en heb over de gang van zaken een verklaring afgelegd die ook wordt ondersteund door derden, maar een eerste gesprek leverde geen vergelijk op."

In de brief maakt de VVD'er ook duidelijk dat er aangifte tegen hem is gedaan. De rijksrecherche doet nu onderzoek. "Gezien het feit dat het onderzoek nog loopt kan en wil ik daar nu geen verdere details over verstrekken."

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra laat in een reactie weten begrip te hebben voor het besluit van Johan Houwers om terug te treden hangende het onderzoek. Hij vindt het een verstandig besluit. Zijlstra wijst erop dat, mocht het onderzoek Houwers vrijpleiten, niets zijn terugkeer in de Tweede Kamer in de weg staat.

Wolven

De 55-jarige Houwers kwam bijna drie jaar geleden in de Kamer. Hij was daarvoor onder meer wethouder en raadslid in Winterswijk. Ook was hij jarenlang makelaar. In de Tweede Kamer hield hij zich onder meer bezig met ruimtelijke ordening en dierenwelzijn.

Twee weken geleden kwam Houwers nog in het nieuws omdat hij pleitte voor het afschieten van wolven in Nederland naar aanleiding van de vondst van een wolf bij Luttelgeest.

Regels aanscherpen

De integriteitsdiscussie binnen de VVD laaide op na de affaire rond ex-senator en -wethouder Van Rey uit Roermond. Van Rey was door de plaatselijke afdeling voorgedragen als lijstduwer voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014, hoewel hij verdacht wordt van corruptie.

Dit was voor de partij afgelopen mei tijdens het VVD-congres in Maarssen nog reden om de integriteitsregels aan te scherpen. VVD-bestuurders moeten tegenwoordig een lijst met regels ondertekenen en beloven integer te handelen.

Volgens de VVD wordt de eerstvolgende op de kandidatenlijst bij de de Kamerverkiezingen van vorig jaar, gemeenteraadslid Rudmer Heerema uit Alkmaar, gevraagd de plek van Louwers in te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl