Amateurbeeld koningshuis gezocht

Aangepast op

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is op zoek naar amateurvideobeelden over het koningshuis vanaf 1980. Met de campagne Mijn Band Met Oranje die morgen begint, wil Beeld en Geluid iedereen oproepen videobeelden die te maken hebben met het koninklijk huis op te zoeken en aan te melden. Dat kan alles zijn dat te maken heeft met het Koninklijk Huis, zoals bijvoorbeeld Beatrix die de stormvloedkering in de Oosterschelde opent (1986), het bezoek van Beatrix na de Bijlmerramp (1992), het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima (2002), of heel recent, de inhuldiging in Amsterdam (2013).

Aanleiding voor het project is de viering van 200 jaar Koninkrijk. De NOS zal van het geselecteerde materiaal een film maken, die in de week van Koningsdag 2014 wordt uitgezonden. Een uitgebreide versie van de film komt op dvd, die De Telegraaf in dezelfde periode met de krant verspreidt.

Tijdsgeest

Beeld en Geluid bezit uit de periode vóór 1980 al een grote collectie amateurmateriaal op smalfilm. Het materiaal geeft volgens het instituut een indruk van het tijdsbeeld en de tijdsgeest.

Met de komst van betaalbare videoapparatuur in de jaren 80 nam het filmen door amateurs een grote vlucht. Beeld en Geluid wil de collectie graag uitbreiden met dit materiaal om het archief completer te maken en dit cultureel erfgoed veilig te stellen voor komende generaties. Omdat het materiaal, meestal tape, na verloop van tijd in verval raakt, vindt Beeld en Geluid het belangrijk om daar nu mee te beginnen.

Digitaliseren

Via de website mijnbandmetoranje.nl kan iedereen zich aanmelden met relevant beeldmateriaal van 1980 tot nu. De eigenaar wordt gevraagd een beschrijving van het materiaal te geven, eventueel aangevuld met een fragment op YouTube of Vimeo. De redactie van Beeld en Geluid bepaalt of het beeld passend is voor de film en/of de collectie.

Als dit zo is, krijgt de eigenaar een inleververzoek en kan de video worden opgestuurd of worden ingeleverd tijdens een aantal inzameldagen op diverse plaatsen in het land. Beeld en Geluid digitaliseert het materiaal dat door de selectie komt vervolgens zelf.

Mijn Band Met Oranje is het eerste grote project van het Amateur Platform van Beeld en Geluid, dat amateurfilms digitaliseert en archiveert. Het platform is nog in aanbouw en daarom ligt de focus in eerste instantie op Oranje-materiaal. Later dit jaar wordt meer bekendgemaakt over het platform en het inzamelen van materiaal over andere onderwerpen.