NOS NieuwsAangepast

Onlusten bij Surinaamse goudmijn

Door correspondent Harmen Boerboom

In Suriname zijn rellen uitgebroken nadat veiligheidstroepen en politie illegale goudzoekers verdreven hadden vanuit de Rosebel-goudmijn. Rosebel is de belangrijkste goudmijn van Suriname en wordt geëxploiteerd door de Canadese multinational Iamgold.

Al jarenlang zijn er spanningen tussen de oorspronkelijke bewoners van het dorpje Nieuw Koffiekamp die het gebied als het hunne beschouwen. Nieuw Koffiekamp ligt midden in de concessie van Iamgold en veel inwoners werken voor het Canadese bedrijf.

Vlam in de pan

Woensdagavond ging het mis toen een groep van 40 goudzoekers uit het gebied verdreven werd. "De vlam sloeg in de pan," verklaart Gerold Dompig, het hoofd van de Commissie Ordening Goudsector (OGS). Een auto van Iamgold ging in vlammen op en een busje van het bedrijf werd beschadigd. Twee medewerkers van Iamgold die in de voertuigen zaten, moesten volgens Iamgold vluchten naar de woning van het dorpshoofd waar ze pas na een paar uur door de politie ontzet konden worden.

Er werd traangas gebruikt om de menigte uiteen te drijven. Kort na de rellen vertelden de goudzoekers tegenover een Surinaams tv-station dat hun materieel door de veiligheidstroepen vernietigd was en toonden ze patroonhulzen als bewijs dat er bij de ontruiming op hen geschoten was. "Ze verdreven ons als wild uit de goudmijn. Ik moest samen met mijn vrouw en kind rennen voor mijn leven."

Illegalen

Iamgold reageert niet rechtstreeks op de beschuldigingen, maar zegt in een persbericht dat de illegale goudzoekers in de mijn aanwezig waren met zwaar materieel zoals graafmachines en pompen. "Zij voeren de illegale mijnactiviteiten in georganiseerd verband uit.

In de afgelopen twee maanden heeft de politie-eenheid van de OGS de illegale goudzoekers tot vijf keer toe gesommeerd het gebied te verlaten. De ongeregeldheden van woensdagavond vonden plaats, nadat de politie ertoe overging de harde kern van illegale goudzoekers uit het gebied te verwijderen, aldus het persbericht.

Oplossing

Aan de lokale goudzoekers is ter compensatie een gebied geboden van 7000 hectare, maar daar is volgens de bevolking geen goud aanwezig. In het Surinaamse parlement is verontrust gereageerd op de rellen en is aangedrongen op een structurele oplossing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl