NOS NieuwsAangepast

Voetbaltribunes kleuren roze

Voetbalfans met een groen-geel hart en een roze randje. Zo worden de leden van de Roze Reigers genoemd, de fanclub voor homoseksuele en trangendere supporters van ADO Den Haag. De Roze Règâhs, zoals je het op zijn Haags uitspreekt, zijn uniek in Nederland. Maar het idee van de homofanclub is afgekeken van het buitenland.

Vooral in Duitsland vind je veel roze fanclubs: 21. Die clubs met een speciale fanclub voor homoseksuelen doen er veel aan om het taboe op homo's in de sport te doorbreken. Zo veranderde bij het vijfjarig bestaan van de Meenzelmänner, de homofanclub van 1. FSV Mainz 05, een hele zijde van het stadion in de kleuren van de regenboogvlag. Een unieke actie op dat niveau in de voetbalwereld.

FC Sankt Pauli, de voetbalclub uit Hamburg, maakte onlangs zelfs bekend om iedere dag de regenbloogvlag te hijsen bij het stadion. Daarnaast staat er op de tribune van de club een afbeelding van twee mannen die elkaar innig zoenen. Daarnaast staat het logo van de club en "nur die liebe zählt" (alleen de liefde telt).

In Nederland zijn de Roze Reigers dus de eerste homofanclub van een voetbalteam, maar wellicht volgen er meer. In 2007 opperde homo-organisatie COC Nederland als de oprichting van de supportersvereniging 'Roze voor Oranje' (pdf). En eind vorige jaar lanceerde de KNVB een actieplan om de homo-acceptatie in het voetbal te stimuleren. Het belangrijkste punt van de KNVB is om homoseksualiteit bespreekbaar te maken. Een fanclub kan daarbij helpen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl