Duitse artiest geeft Hitlergroet toe

tijd van publicatie Aangepast

De Duitse beeldend kunstenaar Jonathan Meese (43) heeft voor de rechtbank in Kassel toegegeven dat hij tijdens een openbare bijeenkomst de verboden Hitlergroet heeft gebracht.

De kunstenaar, die bekend staat om zijn provocaties, maakte tegelijkertijd duidelijk dat zijn gebaar onderdeel was van een kunstuiting. Meese benadrukte dat hij met de Hitlergroet niet zijn persoonlijke mening naar voren bracht en dat het in een bepaalde omgeving gebeurde. "Ik zou nooit in een restaurant een Hitlergroet brengen, ik ben toch niet gek', zei Meese voor de rechtbank.

Hakenkruis

Jonathan Meese maakte het gebaar in juni vorig jaar in Kassel tijdens een debat van het weekblad Der Spiegel. Meese sprak over thema's als 'grootheidswaanzin in de kunst' en 'de dictatuur van de kunst'. De rechtbank heeft de registratie van 90 minuten van de bijeenkomst vanmiddag bekeken.

Ook in Mannheim heeft Meese te maken met een rechtszaak. Bij een theatervoorstelling, vorige maand, heeft hij verschillende keren de Hitlergroet gebracht en een pop die eruit zag als een buitenaards wezen, besmeurd met een hakenkruis.

Jonathan Meese kan voor het brengen de Hitlergroet een boete krijgen van 1000 euro.

Schandalen

Meese staat garant voor schandalen. Daarom heeft zijn benoeming als regisseur van de Wagner-opera Parsifal in 2016 tijdens de Bayreuther Festspiele inmiddels veel stof doen opwaaien. Hij is daarvoor gevraagd door nazaten van de componist Richard Wagner, Katharina Wagner en Eva Wagner-Pasquier. Zij organiseren het jaarlijkse muziekfestival in Beieren.

In Nederland heeft Jonathan Meese tentoonstellingen gehad in De Appel in Amsterdam (2007) en in het GEM in Den Haag (2012).

STER Reclame