Hof: WK voetbal op open net

Aangepast

Belangrijke voetbaltoernooien moeten in Groot-Brittannië en België op het open televisienet worden uitgezonden. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald.

Volgens de twee EU-landen moeten grote sportwedstrijden voor iedereen te zien zijn via de publieke omroep. Voetbalbonden FIFA en UEFA spanden een rechtszaak aan om dat te voorkomen. Zij zeggen dat het te weinig oplevert als ze de uitzendrechten niet kunnen verkopen aan de hoogste bieder. Vaak zijn dat commerciële zenders.

Open zender

Het Europees Hof oordeelde echter dat alle voetballiefhebbers de eindtoernooien moeten kunnen zien. Het Hof woog mee dat de wedstrijden al tientallen jaren worden uitgezonden op het open televisienet.

Britten kunnen nu al EK's en WK's kijken op de open zenders BBC en ITV. In België is het komende wereldkampioenschap gratis te zien, via de Vlaamse omroep VRT en het Franstalige RTBF. Over het eerstvolgende EK is nog geen beslissing genomen.

Fortuin

Commerciële zenders betalen een fortuin aan uitzendrechten voor voetbalwedstrijden. Zo betaalde de Britse zender Sky Sports vorig jaar bijna een miljard euro om twee seizoenen van de Engelse Premier League te mogen uitzenden.

In Nederland heeft de NOS eerder dit jaar de exclusieve uitzendrechten van het Europees Kampioenschap voetbal van 2016 in Frankrijk verworven. Eerder gebeurde dat met de WK's voetbal van 2014 in Brazilië, 2018 in Rusland en 2022 in Qatar.

STER Reclame