NOS NieuwsAangepast

SGP-leider wijst vaccinatieplicht af

SGP-leider Van der Staaij wil niet dat mensen worden verplicht om hun kind te laten vaccineren tegen mazelen. In het programma Knevel en Van den Brink zei Van der Staaij dat zo'n vaccinatieplicht te veel ingrijpt in de persoonlijke levenssfeer.

Volgens de SGP-leider weegt het risico van een mazeleninfectie niet op tegen zo'n inbreuk in iemands leven. Van der Staaij verwees ook naar het beginselprogramma van zijn partij. Daarin staat dat de overheid "niet tot vaccinatie kan verplichten of dwingen".

Zaterdag riep VVD-senator Dupuis op tot een vaccinatieplicht. Ze vindt het niet te verkroppen dat een ziekte die met zo'n kleine inspanning te voorkomen is, nog steeds voorkomt in Nederland.

Reformatorisch gezindten

De laatste weken zijn honderden gevallen van mazelen geregistreerd, vooral in gebieden waar veel reformatorische christenen wonen. Daar ligt de vaccinatiegraad veel lager dan in de rest van Nederland. Zo'n 60 procent van de reformatorische ouders laten hun kinderen inenten.

Van der Staaij reageerde in het tv-programma ook op de oproep van premier Rutte, die zei predikanten ouders moeten aansporen om hun kind te laten inenten. Volgens Rutte zijn vaccinaties verenigbaar met het geloof in God. "Je zou net zo goed de stelling kunnen aanhangen dat God ook de vaccinaties heeft gemaakt", zei de premier.

Van der Staaij noemde de uitspraken van de premier opmerkelijk. Volgens hem vragen veel SGP'ers zich af of Rutte zijn boekje te buiten is gegaan, omdat hij de scheiding van kerk en staat moet bewaken. De SGP-leider wilde daar zelf niet op ingaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl