Premier Rajoy verder in het nauw

Aangepast

De Spaanse oppositie dringt aan op het aftreden van premier Rajoy na een nieuwe publicatie van de krant El Mundo over het corruptieschandaal waarin de regerende Partido Popular is verwikkeld.

El Mundo heeft sms'jes van Rajoy gepubliceerd waarin hij steun betuigt aan Bárcenas, de penningmeester van de partij, die vastzit op beschuldiging van corruptie.

Bárcenas werd twee weken geleden gearresteerd. Vandaag moet hij voor het eerst voor de rechter verschijnen. Hij zou de spil zijn in een corruptienetwerk van de regeringspartij.

Sms'jes

Barcenas wordt ervan verdacht dat hij steekpenningen kreeg van bouwbedrijven, in ruil voor opdrachten. Het geld dat hij kreeg, keerde hij uit aan hoge functionarissen van de partij. El Mundo publiceerde vorige week documenten waaruit bleek dat Rajoy als minister tussen 1997 en 1999 42.000 euro kreeg uitbetaald.

De sms'jes die El Mundo nu afdrukt, beslaan een periode van drie jaar. Rajoy moedigt Bárcenas aan stand te houden. De premier heeft in het openbaar steeds verklaard dat hij niets van een affaire binnen zijn partij afwist.

STER Reclame