NOS NieuwsAangepast

Premier rekent op Eerste Kamer

Premier Rutte verwacht dat de Eerste Kamer komend jaar met de kabinetsplannen zal instemmen. "Het zal een zwaar debat worden, maar ik heb er vertrouwen in dat de Eerste Kamer ook ziet dat we in een economische crisis zitten".

De premier zegt dit in een gesprek met Nieuwsuur, in de marge van zijn handelsmissie naar Texas. In april zei Rutte al dat de Eerste Kamer het kabinet niet steeds om politieke redenen moet tegenwerken.

Kritiek

Rutte maakt zich geen zorgen over de slechte peilingen voor de coalitiepartijen. "Ik ben ervan overtuigd dat als er morgen verkiezingen zouden zijn, de PvdA en de VVD een goede uitslag halen. Mensen zullen erkennen dat het goed is dat deze partijen verantwoordelijkheid nemen."

De premier zegt "geen seconde" te twijfelen aan de noodzaak om te bezuinigen, ondanks alle kritiek van buitenaf. Hij vindt dat er in Nederland een mentaliteitsomslag plaatsvindt, als het gaat om wat we van de overheid verwachten.

"Geen spelletjes"

"Nederland is een land dat zich snel aanpast. Als ik nu met mensen praat, dan zie je dat de verwachting van wat de overheid wel of niet kan doen echt fundamenteel aan het veranderen is".

Rutte roemt de samenwerking met PvdA'er Samsom: "Er worden geen spelletjes gespeeld en dat is vreselijk belangrijk om ook met elkaar het gevoel te hebben dat je de rit gaat uitzitten". Maar op een volgende coalitie wil Rutte nog niet vooruitlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl