NOS NieuwsAangepast

"Indonesiërs op foto geëxecuteerd"

Een foto van dode Indonesische mannen in een greppel met daarnaast twee Nederlandse militairen is van een executie. Dat zegt veteraan Harrie Nouwen in NRC Handelsblad.

De 87-jarige Nouwen vocht eind jaren 40 in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Hij herkent zichzelf op de foto, die een jaar geleden opdook. Het plaatje kwam uit een privé-album van een andere militair.

'Pang pang pang'

Volgens de veteraan is de andere militair op de foto zijn luitenant. Die executeerde dertien of veertien mannen als vergelding voor een hinderlaag. "Ze moesten knielen bij de greppel, met hun handen in hun nek. Pang pang pang. Binnen 2 minuten waren ze allemaal dood", zegt hij in een interview met de krant.

De executie die op de foto te zien is, was voorheen onbekend. Volgens twee deskundigen in de NRC is het verhaal van Nouwen geloofwaardig.

Eed

Het incident vond plaats in het laatste jaar van de onafhankelijkheidsoorlog die van 1945 tot 1949 duurde, in het dorp Gedong Tataan in de provincie Zuid-Sumutra. Nouwen, die telegrafist was, had nooit over het incident verteld, omdat hij een eed had afgelegd op koningin Wilhelmina "om alle geheimen uit het leger te bewaren".

De Nederlander vertelt het nu wel, omdat alles weer boven kwam toen hij de foto onder ogen kreeg. Volgens Nouwen was het niet de enige keer dat zijn legereenheid krijgsgevangenen doodde. "Wat je nu op televisie ziet in Syrië, wat mensen elkaar aandoen, dat deden wij ook. Zo was die oorlog. Daar is men in Nederland niet van op de hoogte."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl