De Verklaring Omtrent het Gedrag wordt voor veel vrijwilligers gratis. Mensen die met minderjarigen of met verstandelijk gehandicapten werken krijgen de verklaring vanaf volgend jaar vergoed, schrijven staatssecretarissen Teeven en Van Rijn.

Met de VOG kan een sollicitant aantonen dat zijn gedrag in het verleden geen bezwaar oplevert voor zijn nieuwe werk. Nu kost het nog bijna 25 euro om de verklaring aan te vragen.

Vrijwilligersorganisaties betalen die kosten voor hun mensen. Voor veel van de clubs is dat een grote kostenpost. Het gaat soms om duizenden vrijwilligers, en dus wordt de verklaring vaak niet aangevraagd.

"Kosten zijn drempel"

"Niet elke vrijwilliger zal zomaar zeggen wat hij op zijn kerfstok heeft", zegt Fedde Boersma van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk in Trouw. "Om een VOG vragen geeft ons de mogelijkheid om die check te doen. Maar de kosten vormen een drempel."

Het gratis beschikbaar stellen van de verklaring draagt daarom "aantoonbaar bij aan een veilig klimaat op de sport -en hobbyclub", schrijven Teeven en Van Rijn. De bewindslieden nemen het besluit na een succesvolle proef. Sinds vorig najaar krijgen drie grote instanties NOC*NSF, Scouting Nederland en Steunpunt KinderVakanties de kosten van de aanvragen vergoed.

Gedragsregels

Teeven en Van Rijn willen de gratis VOG het liefst combineren met een aantal andere maatregelen. De betrokken ministeries hebben gedragsregels voor vrijwilligerswerk opgesteld. Ook moet er een lijst komen waarop "foute" vrijwilligers, die met justitie in aanraking zijn gekomen, worden geregistreerd.

In Nederland doen ruim twee miljoen mensen vrijwilligerswerk, schrijven Teeven en Van Rijn.

STER reclame